French wardrobe system


Bijna twee jaar geleden schreef ik mijn eerste artikel over het French wardrobe system. Omdat dat artikel dus al best oud is, leek het mij een goed plan om een nieuw artikel te maken over het French wardrobe system. Het stappenplan, de rules en mijn basics-list allemaal in één artikel! Het French wardrobe system
Wat houdt het French wardrobe system nou eigenlijk precies in? De naam zegt het al wel een beetje. Het French wardrobe system is een systeem om een perfecte kledingkast te creëren. De Franse vrouwen staan erom bekend dat ze er altijd op en top uitzien, maar eigenlijk kopen ze helemaal niet zoveel! Het is van groot belang om goede basics te hebben en verder alleen maar kleding te kopen van goede kwaliteit en waar je blij van wordt. Dit systeem is geïnspireerd op de klassieke, tijdloze, stijlvolle look van de Franse vrouwen.

Per seizoen mag je 5 items kopen. De seizoenen zijn als volgt:

December, januari, februari
Maart, april, mei
Juni, juli, augustus
September, oktober November

Doordat je maar 5 items per seizoen mag kopen, ga je veel beter nadenken over wat je koopt! Er zijn wel een paar regels, niet álles telt namelijk mee in die 5 items.


The rules
- Basics tellen niet mee
- Accessoires tellen niet mee
- Sokken en ondergoed tellen niet mee
- Schoenen tellen wel mee
De items die niet meetellen, mag je dus altijd kopen naast de 5 items per seizoen.


Stappenplan
Nu we de regels en het doel hebben behandeld, is het tijd voor een stappenplan. Voor je aan het French wardrobe system begint, moet je namelijk wel al wat voorbereidingen treffen om jouw perfecte kledingkast te kunnen creëren!

1 | Kledingkast uitzoeken
Dit is een hele belangrijke stap. Wat heb je nou eigenlijk allemaal in je kledingkast liggen en wat draag je nou eigenlijk daarvan? Een perfecte kledingkast kan je niet krijgen als er items in liggen die je eigenlijk niet perfect vindt! Haal dus alle kleding uit je kledingkast, van je kledingrekken, van de kapstokken, uit de schoenenlades zodat je één grote hoop kleding in je kamer hebt liggen. Nu is het tijd om alles stuk voor stuk te bekijken. Kijk per kledingstuk of je er nou echt blij van wordt, of de kwaliteit nog goed is en of je het nog wilt dragen. 

Maak vervolgens 3 stapels. Houden, weggooien, misschien. Verdeel al je kledingstukken op deze drie stapels. Weggooien kan ook betekenen weggeven of verkopen. Kleding die nog draagbaar is, is natuurlijk zonde om weg te gooien als je er andere blij mee kunt maken! 

Als je alles hebt verdeeld (echt alles; ook schoenen, jassen, tassen, sieraden, accessoires), is het tijd om je kast in te ruimen. Doe dit zo netjes mogelijk! Een manier is bijvoorbeeld op de Marie Kondo manier (zoek haar op op youtube!). 

2 | Maak een basics-lijstje
Zoals ik al eerder zei is het belangrijkste dat je goede basics in je kast hebt. Daarom is het handig om een lijstje te maken. Wat zijn voor jou belangrijke basics? Zet alles op een rijtje en markeer vervolgens welke basics je al hebt. 

3 | Basics kopen
Met een lijstje van basics die je niet hebt, ga je op pad om deze in te slaan! Dit kan je natuurlijk ook online doen. Zorg er dus voor dat je alle basics van je lijstje hebt voordat je aan het French wardrobe system gaat beginnen. 

4 | Let's get started!
Nadat de vorige stappen voltooid zijn, kun je gaan beginnen! 5 items per drie maanden. Onthoud goed dat kwaliteit belangrijker is dan kwantiteit! In plaats van 3 shirtjes bij de Primark, kun je beter 1 shirt kopen die wat duurder is maar waarvan je weet dat je hem veel zal gaan dragen! Koop alleen kleding waar je verliefd op wordt, kleding waar je je blij door voelt en wat lekker en mooi zit! Denk bij dit systeem goed na bij alles wat je koopt. De weg naar een perfecte kledingkast kan nu echt beginnen!


Mijn basics-lijstje
Op de eerste foto in dit artikel zie je al de basics die ik het mooist vindt. Hieronder staan ze op een rijtje. Ik heb nog wat basics toegevoegd die niet op de foto staan!

- Gestreepte blouse
- Witte blouse
- Witte of beige trui
- Grijze trui
- Zwarte trui
- Gestreept shirt
- Zwart shirt
- Grijs shirt
- Wit shirt
- Skinny jeans
- Zwarte skinny jeans
- Boyfriend jeans
- Spijkerjasje
- Leren jasje
- Zwarte blazer
- Little black dress
- Zwarte laarsjes
- Zwart of zilver horloge
- Zwarte tas


Ik was zelf een lange tijd gestopt met dit systeem, maar ik heb nu weer heel veel zin om er weer mee te beginnen! Ik begin ook bij stap 1 van het stappenplan en moet ook nog heel wat basics kopen. Ik ga jullie op de hoogte houden van hoe het gaat! Hebben jullie wel eens van het French wardrobe system gehoord? XXX


3 opmerkingen:

  1. Ah wat een fijne uitleg! Ik hoor hier best veel over, klinkt goed! Ik ben beniewd naar hoe het je afgaat (:

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik volg momenteel ook het FWS (sinds begin september) en het bevalt me tot nu toe prima :D Ik ben benieuwd hoe het je afgaat~

    BeantwoordenVerwijderen

Love to get a comment!